Rozgrzej masło w rondelku, a następnie dodaj do niego mąkę. Kontynuuj podgrzewanie na małym ogniu, aż mąka się zarumieni. Dodaj pół łyżeczki soli do masy, a następnie powoli wlej mleko. Całość dobrze wymieszaj.
W ten sposób powstanie biały sos, który gotuje się na małym ogniu przez około 3 do 4 minut. Gdy sos będzie gotowy, odstawić go na około 10-15 minut do ostygnięcia. Po starciu cukinii na tarce, odsączyć z niej nadmiar wilgoci i umieścić na sicie.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do przygotowanego wcześniej sosu dodaj 4 żółtka i 60 g startego sera. Dodaj cukinię do masy, ściskając ją w dłoniach. Dobrze wymieszać z solą i pieprzem. Białka i szczyptę soli wymieszać, aż będą sztywne.
Następnie powoli dodaj białka do miski wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko, aż będzie puszyste. Nasmaruj blachę do pieczenia masłem i wsyp bułkę tartą. Rozłóż masę na blasze do pieczenia. Posypać serem. Przykryć plasterkami masła.