Zacznij od ubicia masła w mikserze. Następnie dodajemy sól i proszek do pieczenia. Następnie powoli wsypujemy mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowane ciasto włóż w folię i pozostaw w lodówce na co najmniej 40 minut. Pokrój ciasto na dwie równe części.
Połóż jedno z ciasteczek na posypanej mąką stolnicy i rozwałkuj je.
Teraz możesz przygotować nadzienie. Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach. Owoce posyp cynamonem i wanilią. Twarożek jest jednym z głównych składników tego ciasta. Łączy się go ze śmietaną, cukrem i jajkiem.
Rozwałkowane ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można oprószyć je mąką lub skrobią. Następnie nakładamy na przemian łyżką masę serową na masę jabłkową, tworząc wzór szachownicy.