Czego potrzebujemy na naszą szarlotkę?
Najpierw należy ubić jajka za pomocą miksera lub trzepaczki. Do jajek należy dołożyć cukier puder oraz cukier waniliowy. Do tak ubitej masy dokładamy mleko oraz olej słonecznikowy i wszystko dokładnie mieszamy.
Kolejnym krokiem jest przesianie mąki, proszku do pieczenia i soli do osobnej miseczki. Wszystko mieszamy i dokładamy do składników, którymi zajmowaliśmy się wcześniej. W tym momencie należy zabrać się za obieranie jabłek i usunięcie nasion. Owoce kroimy w cienkie plastry.
Naczynie do pieczenia należy posmarować olejem i rozłożyć w nim połowę jabłek, które wcześniej przygotowaliśmy. Następnie wlewamy przygotowane ciasto i układamy drugą część jabłek.
Ciasto wkładamy do piekarnika, który musi być rozgrzany do 180 stopni C. Ciasto pieczemy około 40 minut. Gotowość szarlotki należy sprawdzić dzięki drewnianemu szpikulcowi lub długiej wykałaczce.