Tradycyjne kotlety tureckie przygotowuje się na obiad z dodatkiem warzyw. Jeżeli masz ochotę na coś wyjątkowego, a znudziły Ci się kotlety mielone przygotowywane ciągle w taki sam sposób może pora na odmianę?
Sok z cytryny połącz w jednej miseczce z sodą oczyszczoną.
Do większej miski wrzuć dwa rodzaje mięsa mielonego oraz przygotowaną wcześniej mieszankę z cytryny i sody. Mieszaj to za pomocą dłoni przez kilka minut, aż mięso będzie lepkie.
Stopniowo dolewaj wodę do farszu, aby farsz nie przyklejał się do skóry. Kontynuuj mieszanie przez kolejne minuty. Dodaj do mięsa oliwę z oliwek i zagniataj ponownie. Farsz schowaj do folii plastikowej i włóż do lodówki na całą noc.
Zetrzyj cebulę na tarce i odsącz ją z soku. Do cebuli dodaj też starty czosnek. Wyjmij mięso z lodówki, dodaj do niego cebulę z czosnkiem i przyprawy. Wymieszaj farsz dłońmi i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.
Przygotuj sobie drugą miseczkę z wodą do moczenia rąk w trakcie formowania kotletów. Wyjmij mięso i zrób podłużne i niewielkie kotlety.
Kotleciki usmaż na patelni z dodatkiem oliwy na złoty kolor.