Wydaje ci się, że udka z kurczaka to nudna i banalna propozycja na obiad – Nic bardziej mylnego – Przepis w nowej odsłonie.

Całość dobrze rozmieszaj i wylej na udka. Kolejny raz rękami wmasuj marynatę w mięso, tak by każde udko, całe było w przyprawie i odstaw do lodówki. Ziemniaki obierz lub dobrze wyszoruj i pokrój w łódeczki. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, delikatnie posól, zalej małą ilością wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około pół godziny.

Zamarynowane udka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40 minut w tej samej temperaturze. Pokrój cebulę i pieczarki w plasterki. Na małej ilości oleju podsmaż czosnek przez chwile, a następnie dodaj cebulkę.

Po chwili dodaj pieczarki i mieszając co jakiś czas, smaż do miękkości obu warzyw. Dopraw według smaku i ułóż na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko, paprykę czerwoną, śmietanę i ser żółty (uprzednio zetrzyj go na grubych oczkach tarki).

Gotową mieszanką polej ziemniaki i pieczarki i zostaw w piekarniku na około 20 minut. Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny gotowy w godzinę! Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!