Całość dobrze rozmieszaj i wylej na udka. Kolejny raz rękami wmasuj marynatę w mięso, tak by każde udko, całe było w przyprawie i odstaw do lodówki. Ziemniaki obierz lub dobrze wyszoruj i pokrój w łódeczki. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, delikatnie posól, zalej małą ilością wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około pół godziny.
Zamarynowane udka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40 minut w tej samej temperaturze. Pokrój cebulę i pieczarki w plasterki. Na małej ilości oleju podsmaż czosnek przez chwile, a następnie dodaj cebulkę.
Po chwili dodaj pieczarki i mieszając co jakiś czas, smaż do miękkości obu warzyw. Dopraw według smaku i ułóż na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko, paprykę czerwoną, śmietanę i ser żółty (uprzednio zetrzyj go na grubych oczkach tarki).