Te złociste udka z kurczaka wychodzą bardzo pysznie. Pieczone w majonezie i ketchupie. Obłędny smak

Kurczaka w kuchni można przygotować na milion sposobów, a dzięki temu, że smak tego mięsa jest delikatny, soczysty i pasuje do każdych dodatków, niezależnie od przepisu mamy gwarancję wspaniałego smaku każdego dania.

Ten przepis na soczyste udka z kurczaka króluje nad innymi. Dodatek majonezu i pikantnego keczupu w marynacie sprawia, że skórka dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • udka z kurczaka: około 1,5 kg (zależnie od potrzeb)
  • majonez: 2 łyżki
  • pikantny keczup: 2 łyżki
  • czosnek: 3 ząbki

przyprawy: dowolne, proponujemy:

  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Udka umyj, osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Oprósz delikatnie solą.

Przygotuj marynatę:

Wymieszaj w miseczce majonez, keczup i przyprawy. Tak przygotowaną pastą nasmaruj dokładnie udka. Odstaw do lodówki na co najmniej 2h.

Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (opcja góra-dół). Do naczynia żaroodpornego lub brytfanki włóż zamarynowane udka. Pomiędzy nie powkładaj obrane ząbki czosnku. Całość przykryj pokrywką lub folią aluminiową.

Udka piecz przez około 50 minut. Po tym czasie sprawdź widelcem, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, możesz zdjąć pokrywkę lub folię i piec odkryte udka jeszcze przez kilka minut, aby nabrały rumianego koloru. Gotowe udka możesz podawać do obiadu razem z frytkami lub ziemniakami.

Będzie to też idealna ciepła przekąska na kolację. Dzięki temu, że udka są zamarynowane w majonezie i keczupie, są wyjątkowo miękkie, podczas pieczenia nie wyschną, a ich zewnętrzna skórka pozostanie sprężysta.

Postarajmy się o dodatki z jak najmniejszą ilością konserwantów w składzie, co da nam gwarancję wyśmienitego smaku naszego dania. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!