Delikatny, puszysty włoski wypiek w 15 minut. Jestem zachwycona tym przepisem. Rewelacyjny smak

Focaccia to rodzaj włoskiego chleba drożdżowego, podobnego do ciasta na pizzę. Jest ona puszysta, delikatna, a co najlepsze – możemy przyrządzić ją według własnego uznania.

Dodatki mogą być dowolne. Jeżeli chcesz posmakować idealnie wypieczonego, włoskiego pieczywa to ten przepis jest dla ciebie.

Focaccia często podawana jest jako przystawka we włoskich restauracjach, natomiast śmiało można przyrządzić ją jako obiad lub kolację. Idealnym dopełnieniem do tego ciasta będzie ser, który dodatkowo podkreśli smak placka, a także nasyci nas na długi czas.

Do przygotowania naszego włoskiego dania będziemy przede wszystkim potrzebować

  • ciepłego mleka (300 g),
  • drożdży (5 g)
  • cukru (25 g).

Składniki mieszamy ze sobą aż do ich rozpuszczenia się. Następnie dodajemy ubite jajko (1 sztuka). Wymieszaną ze szczyptą soli mąkę (500) dodajemy do poprzednich składników. Gdy konsystencja jest odpowiednia, zaczynamy formować ciasto.

W międzyczasie dodajemy masło(80 g) i nadal ugniatamy masę. Po uzyskaniu idealnego ciasta, odstawiamy je do dowolnego naczynia aby mogło urosnąć. Możemy przykryć je czystą ścierką bądź folią spożywczą. Przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W międzyczasie kroimy mozzarellę (200 g) w smukłe paski.

Ser układamy w naciętych na cieście szczelinach oraz czekamy aż ciasto jeszcze wzrośnie. Gdy wielkość będzie już odpowiednia ubijamy jajko (1 sztuka) z mlekiem (2 łyżki) oraz szczyptą soli, a następnie oblewamy gotową mieszanką naszą foccacie.

Ostatnim krokiem jest włożenie pięknie wyrośniętego ciasta do piekarnika na około 15 minut.

error: Treść zabezpieczona !!