Słyszałaś kiedyś o radzieckich ciasteczkach na słono – Jeśli nie to jest najwyższy czas, aby poznać ich niebanalny smak. Przepis.

W międzyczasie trzeba powtórzyć ugniatanie ciasta i po raz kolejny zawinąć je w kulkę i pozostawić na 40 minut.

Kolejnym etapem jest podzielenie ciasta na kawałki. Każdy kawałek powinien mieć wagę około 70 g. Trzeba poszczególne kawałki zwinąć w kulkę, zakryć folią i pozostawić na kwadrans.

W międzyczasie trzeba będzie podgrzewać olej, który nam został w rondlu. Kawałki ciasta trzeba rozwałkować na prostokąty. Do prostokątów z ciasta trzeba będzie włożyć po odrobinie nadzienia. Powinna wystarczyć łyżka. Następnie, nadzienie przykrywamy ciastem i zwijamy boki.

Placki trzeba smażyć w oleju z każdej strony. Warto po wyjęciu pozostawić je do odsączenia na ręczniku papierowym przez kilka minut. Pozwoli to pozbyć się ewentualnego nadmiaru oleju. Radzieckie ciastka są gotowe do spożycia od razu.

Świetnie smakują na ciepło. Warto byłoby jednak pozostawić je na chwilę do lekkiego ostygnięcia.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!