Musisz ich spróbować! Oto przepis na wyborny smak pierogów z tartymi ziemniakami:
Zacznij od przygotowania farszu. Obrane ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach. Cebulę i boczek pokrój odpowiednio w kostkę i małe paseczki. Na rozgrzanej patelni smaż boczek do zarumienienia, następnie dodaj cebulę i smaż do zmiękczenia i złocenia. Dołącz ziemniaki, smaż przez 10 minut, aż woda odparuje. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta zacznij od wymieszania mąki, masła, soli, żółtka i jajek. Dolewaj gorącą wodę, wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy. Owiń ciasto folią, odstaw na 15 minut.
Rozwałkuj ciasto, wycinaj krążki szklanką, nakładaj farsz, formuj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez 3 minuty. Można również podsmażyć na patelni.
Pierożki z tartymi ziemniakami, lokalnie nazywane „bocianami”, „oszukańcami” czy „pierogami podlaskimi”, są smakowitą, choć rzadko spotykaną odmianą. Mimo pewnego podobieństwa do pierogów ruskich, ich smak jest zupełnie wyjątkowy i z pewnością zachwyci każdego!