Zbieramy wczesne, świeże liście. Najlepszym okresem zbioru jest przed kwitnieniem lub w momencie kwitnienia. Liście zrywamy delikatnie, prosto z gałązek i zabieramy do domu. Następnie rozkładamy cienką warstwę liści na płaskiej powierzchni w suchym pomieszczeniu i osuszamy.
Kiedy liście będą suche ich kolor powinien być taki, jak pierwotny. Mają ładny zapach i brzozowy aromat, a smak jest lekko pikantny. Umieszczamy je w dobrze zamkniętym pojemniku. Najlepiej przechowywać je w zaciemnionym wnętrzu .
Przepis jest bardzo prosty. Jedyne czego potrzebujesz to :
Liście brzozy wrzuć do kubka czy szklanki, a następnie wlej wrzącą wodę i pozostaw napar na 10 – 15 minut. Po upływie czasu odcedź. Tak przygotowany napój spożywaj 3 razy dziennie po jedzeniu, minimum przez 3 tygodnie, 1 szklankę.
Napar pozytywnie wpływa na organizm, usuwając nadmiar wody i usuwa stany zapalne. Herbatka z brzozy jest oczyszczająca i ma diuretyczne działanie.