Aromatyczne, pieczone żeberka w marynacie musztardowej to uczta dla Twojego podniebienia. Przepis.

Żeberka tak pyszne, że palce lizać!

Jeśli jesteś miłośnikiem żeberek, ten przepis jest dla Ciebie. Żeberka lepsze niż w najlepszej restauracji. Mięso tak miękkie, że samo oddziela się od kości. A do tego te przyprawy… Palce lizać!

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg wieprzowych żeberek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu (według uznania) do smaku
  • rozmaryn do smaku według uznania do smaku
  • suszony czosnek do smaku

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Mięso umyj, a następnie dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Żeberka posól z jednej i drugiej strony oraz przypraw pieprzem i czosnkiem.

Blachę wyłóż folią i połóż na niej mięso. Piecz 30-40 minut w temperaturze 200°C.
Po wyznaczonym czasie wyjmij blachę, by posypać mięso rozmarynem, następnie zawiń je w 2 warstwy folii i piecz przez kolejne 50-60 minut.

W czasie, kiedy mięso jest w piekarniku przygotuj sos. Potrzebny będzie mały garnek, w którym wymieszaj składniki na marynatę. Doprowadź do zagotowania i gotuj ok. 5 minut.

Po wyznaczonym czasie żeberka odwiń z folii i polej sosem. Piecz jeszcze bez przykrycia przez 10-15 minut w temp. 180°C.

I to tyle! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!