Dodatkowo, w przypadku rosołu najlepiej zrezygnować z popularnego dodatku, jakim jest liść laurowy. Najważniejsze składniki to cebula i marchewka, które obowiązkowo muszą znaleźć się w rosole. Wygotowany czosnek traci smak i cechy zdrowotne. Stąd, najlepiej jest go dodać pod sam koniec gotowania. Na 15 minut przed gotowaniem bulionu mięsnego dobrze jest dodać do niego kawałek twardego, żółtego sera.
Aby cebula oddała więcej aromatu do rosołu, można ją na chwilę podpiec w piekarniku. Nabierze on wtedy też wyrazistszego koloru.
Kiedy gotowana zupa, nie ma w sobie ziemniaków, ale jest w niej dużo innych warzyw, wystarczy dodać do niej kilka łyżek mąki. Nada to jej objętości i gęstości. Wskazane jest wcześniejsze podsmażenie mąki na niedużej ilości oleju.
Taką czynność trzeba wykonać co najmniej kilka razy. Czyni to zupę klarowną. Po prostu, gdy pojawi się piana, zdejmij pokrywkę i szybko ją usuń.