Oto 3 najlepsze przepisy na smaczne zupy mojej babci, bez sztucznych dodatków. Są zdrowe, dobrze działają na żołądek – każdemu zasmakują

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego;
  • 250 g cebuli;
  • 150 g marchewki;
  • 50 g makaronu;
  • 350 g ziemniaków;
  • 2 litry wody;
  • sól;
  • 0,5 łyżeczki pieprzu;
  • 5 g kopru;
  • 1 liść laurowy.

Przygotowanie:

Zawsze wybieraj dobrej jakości mięso i warzywa – to podstawa pysznych dań!  Mięso mielone połącz z połową drobno posiekanej cebuli. Dopraw solą i pieprzem.
Aby ułatwić sobie pracę, skrop dłonie oliwą/olejem – będzie łatwiej formować ci malutkie klopsiki.

Czas na przygotowanie wywaru. Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę. Zalej dwoma litrami wody i gotuj przez około 10 minut, aż woda zacznie bulgotać. Cebulę, która została, pokrój i podsmaż na patelni na złocisty kolor. Na patelnię dorzuć pokrojoną marchew i dalej duś. Po upływie kilku minut możesz dołożyć uformowane kuleczki mięsa.

Do ziemniaków dorzuć podduszone warzywa wraz z klopsami – dorzuć resztę przypraw. W osobnym garnku ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy dorzuć go do zupy – w tym czasie włóż do naczynia również posiekany koperek.

Zupa ziemniaczana

error: Treść zabezpieczona !!